Alex Timmermans

Alex had nooit gedacht dat een fotografisch proces, meer dan 160 jaar geleden uitgevonden door Archer, zo’n grote invloed zou hebben op zijn passie voor fotografie.

 Alex Timmermans (1962) is autodidact met een sterke voorliefde voor oude fotografische technieken. Hij fotografeert al van jongs af aan en is begonnen met een Nikorformat ftn. De overstap van analoog naar digitaal leek een logische stap, echter verdween daarmee de magie van de opnames. Voor Timmermans werd alles tè voorspelbaar. 

Door te werken met het proces van de natte plaat en met antieke camera’s en messing lenzen, werd fotografie weer inspirerend voor Timmermans.  De collodium fotografie, beter bekend als ‘natte plaat fotografie’, is een zeer bewerkelijk proces wat in 1851 uitgevonden is en door Timmermans nog steeds op exact dezelfde manier gebruikt wordt. Daarbij maakt hij gebruik van antieke petzval lenzen die gemaakt zijn in de periode tussen 1840 en 1900 zoals bij Dallmeyer, Hermagis en Darlot.. Het belangrijkste kenmerk van een Petzval lens is dat het beeld in het centrum zeer scherp is, maar de randen naar buiten toe zachter worden. Deze lenzen produceren ook de karakteristieke ”swirl” die je in veel van zijn beelden terug ziet. 

De beelden uit Storytelling hebben iets mysterieus en zijn soms zelfs vervreemdend. Maar vaak ook met een subtiel vleugje humor. Zijn werken zijn terug te vinden in vele nationale en internationale privé-collecties en musea.

Hoewel zijn serie Storytelling heet, heeft Timmermans geen onderliggende boodschap bij zijn werken. Hij daagt de beschouwer uit om zelf met zijn/haar verhaal te komen. Laat uw fantasie de vrije loop.

www.alextimmermans.com